Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Descrieri/Comentarii
L.S. / 25-Jan-2010
BISERICA SF. MARE MUCENIC DIMITRIE -”SLOBOZIA”- „De la CRUCEA lui LEON VODĂ”
Hram: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Adormirea Maicii Domnului, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Biserica Slobozia şi Crucea lui Leon Vodă le găsim ascunse în spatele unei bogate vegetaţii înalte. Crucea este ridicată de către Leon Vodă, pe locul luptei din august 1631, dată de Domn, care a biruit boierii răsculaţi, conduşi de aga Matei din Brâncoveni.
Lângă cruce, este ridicată de către Radu Leon, fiul lui Leon Vodă, la 1664, o biserică din zid, în formă de navă. Prin hrisovul domnesc din 1667, biserica este "slobozită” de biruri şi dări faţă de ţară.
La 1743, Constantin Năsturel, mare vistier şi soţia sa Ancuţa Pârşcoveanu, reface biserica din zid, amplificată. Aceasta avea un plan triconc, cu un turn-clopotniţă pe pronaos şi o turlă pe naos, vechiul pridvor este închis cu zid şi se adaugă în faţă, alt pridvor cu coloane din piatră sculptată. La cutremurele din 1802 şi 1838 biserica suferă stricăciuni. Este reparată radical la 1842. Pictura interioară este refăcută de pictorul Răducanu Pârvulescu. În 1890 maestrul Gh. Tattarescu reface pictura în ulei, peste fresca existentă. În 1915 pictura este din nou spălată de Dragoş Petrescu.
Restaurarea din 1969, făcută de Direcţia Monumentelor Istorice, prin arh. Paul Emil Miclescu, redă monumentului înfăţişarea din 1743: a fost desfăcut stratul de tencuială cu asize, s-a redeschis primul pridvor, s-a refăcut turla clopotniţă.
Biserica este de dimensiuni relativ mici (24 x 7,5 – 10 m), cu ziduri foarte groase, are un plan trilobat, cu un turn-clopotniţă, peste pronaos. Spaţiile naosului şi pronaosului sunt acoperite cu câte o calotă semisferică. Are un pridvor dublu, la care - ca un caz mai rar întâlnit - se păstrează şi cele trei arcade inegale frontale, pe stâlpi de zidărie, pictaţi, de la primul pridvor. Nivelul pardoselii a rămas acum mai coborât faţă de nivelul străzii.
Faţadele sunt tencuite simplu, împărţite în două registre de un brâu, aşezat deasupra ferestrelor lărgite şi cu chenare de piatră.
Arh. L.S.
Extras din Lucia Stoica şi Neculai Ionescu-Ghinea_”Enciclopedia Lăcaşurilor de Cult din Bucureşti” – Vol.1, 2005, Ed. Universalia
Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Descrieri/Comentarii